Groei economie in 2016 naar boven bijgesteld

Groei economie in 2016 naar boven bijgesteld

De groei van de Nederlandse economie is in 2016 iets sterker uitgevallen dan eerder werd gedacht. Volgens een nieuwe raming van het CBS bedroeg de groei 2,2 procent, terwijl bij een eerdere schatting 2,1 procent werd gemeld.

De sterkere vooruitgang is onder meer te danken aan een opwaartse bijstelling van de economische groei in het vierde kwartaal. Die is nu aangepast tot 2,5 procent op jaarbasis, van een eerder gemelde 2,3 procent. Op kwartaalbasis ging de Nederlandse economie in de laatste drie maanden van 2016 met 0,6 procent vooruit, 0,1 procentpunt hoger dan eerder werd aangenomen door het CBS. De groei in het vierde kwartaal is volgens het statistiekbureau vooral te danken aan de export en de consumptie van huishoudens. De consumptie is onder andere gegroeid doordat de werkgelegenheid aantrekt. De banengroei blijkt op het hoogste niveau in vijf jaar tijd te zijn uitgekomen.

Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens is in 2016 met 1,4 procent gestegen. Vooral de lonen van werknemers hebben aan de inkomensstijging bijgedragen. Zowel de hoogte van de lonen nam toe, als het aantal werkenden. Desondanks stijgt de koopkracht van huishoudens amper doordat de prijzen stijgen. Het CPB verwacht dat de inflatie dit jaar oploopt naar 1,6 procent. De koopkracht stijgt dit jaar met 0,1 procent en met 0,3 procent in 2018.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd