Grooteigenaar in VvE´s vaak te machtig

Grooteigenaar in VvE´s vaak te machtig

Een deel van de VvE´s heeft te maken met een grooteigenaar, een particulier, woningbouwcorporatie of investeerder, met meer dan 50% van de appartementsrechten. Deze grooteigenaren hebben te veel macht.

Dat is de mening van VvE Belang, de organisatie die opkomt voor de belangen van alle leden van een VvE. Zo´n 72% van alle koopappartementen zijn onderdeel van een gemengd complex. Dit zijn verenigingen van eigenaars (VvE´s) waarin zowel appartementseigenaren wonen als huurders. Een grooteigenaar die meer dan 50% van de appartementsrechten heeft, heeft een meerderheidsstem in de vergadering van de VvE en kan feitelijk helemaal alleen bepalen wat er gebeurt in een appartementencomplex.  

Kees Oomen, directeur van VvE Belang: “Vaak gaat dit goed, maar te vaak komt het voor dat grooteigenaren hun macht misbruiken en het redelijke belang van de overige eigenaars op het tweede plan komt. Er moet wat gebeuren om de individuele appartementseigenaar beter te beschermen.” VvE Belang roept de Tweede Kamer op om serieus onderzoek te doen naar manieren waarop dit het beste kan. Daar zijn volgens VvE Belang in het buitenland genoeg goede voorbeelden van te vinden.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd