Grootste consumptiestijging in vier jaar

Grootste consumptiestijging in vier jaar

De consumptie van consumenten is in februari het meeste gestegen in vier jaar tijd. Vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder stegen de uitgaven met 2,4 procent. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Er werd vooral meer geld uitgegeven aan gas, kleding en woninginrichting. In alle categorieën die het CBS bijhoudt, stegen de bestedingen. Uitgaven aan energie stegen maar liefst 7,2 procent door een relatief koude februari dit jaar vergeleken met 2014. Aan duurzame goederen, spullen die langer meegaan, werd 4,1 procent meer uitgegeven. Vooral aan kleding en woninginrichting werd meer uitgegeven. Ook werd er 1,8 procent meer uitgegeven aan eten en drinken en nog eens 1 procent meer aan diensten zoals reizen of een bezoek naar de kapper. Vooral de gestegen uitgaven aan diensten zijn belangrijk. Deze categorie maakt ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

De consumentenuitgaven daalden sinds 2011 ruim twee jaar onafgebroken . Pas sinds eind 2014 is er een duidelijke trend zichtbaar dat de uitgaven weer stijgen. Toch daalt het consumentenvertrouwen. De verhouding tussen het aantal pessimisten en optimisten onder consumenten daalde met 2 punten in april naar een stand van 0. Dit betekent dat er evenveel pessimisten als optimisten zijn in Nederland.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd