Grootste stijging consumentenprijzen in bijna 5 jaar

Grootste stijging consumentenprijzen in bijna 5 jaar

Grootste stijging consumentenprijzen in bijna 5 jaar

De consument betaalde in juli 2,1 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. In juni was dat 1,7 procent, meldt het CBS. Voor het eerst na september 2013 zijn de prijzen op jaarbasis meer dan 2 procent gestegen.

De consumentenprijsindex (CPI) is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar niet hetzelfde: inflatie is breder. Waar de index het prijsverloop weergeeft van een pakket goederen en diensten, zijn in het inflatiecijfer ook de prijzen opgenomen van koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud. En vooral door de ontwikkeling van de woninghuren was de jaar-op-jaarstijging van consumentenprijzen groter dan in juni. Verder werden elektriciteit en aardgas duurder. Dit had ook een opwaarts effect op de ontwikkeling van consumentenprijzen.

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). In juli waren goederen en diensten in Nederland volgens de HICP 1,9 procent duurder dan een jaar eerder. Dat was in juni nog 1,7 procent. In de eurozone nam de prijsstijging toe van 2,0 naar 2,1 procent. De stijging van consumentenprijzen in Nederland is, net als vorige maand, lager dan in de eurozone.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd