Helft van partners neemt op eigen kosten babyverlof

Helft van partners neemt op eigen kosten babyverlof

Partners van net bevallen moeders krijgen het recht op minimaal tien dagen verlof als hun baby wordt geboren. Dat is nu in Europees verband besloten. Tot nu toe betaalt de helft van de Nederlandse partners een verlengd partnerverlof uit eigen zak.
Sinds 1 januari hebben Nederlandse ouders al recht op vijf dagen betaald partnerverlof. Dat gaat niet ver genoeg, vindt een meerderheid in een enquete van Nu.nl onder een kleine 1.300 mensen. Twee derde vindt dat partners meer verlof zouden moeten krijgen dan in de huidige regeling. Bijna de helft vindt twee weken partnerverlof een goed idee. Een op de vijf is zelfs voor vier weken.
Gevraagd naar hoeveel partnerverlof ze zelf opnamen, of plannen op te nemen, geeft bijna de helft van de partners aan dat dit hoger ligt dan het wettelijk verlof. De meesten (42 procent) zeiden twee weken extra vrij te nemen. De kosten hiervoor dragen zij zelf, in de vorm van vakantiedagen of onbetaald verlof. Opvallend is dat 28 procent van de partners zegt minder dan het geldende wettelijke verlof te hebben opgenomen, of verwacht dat te doen.
64 procent van de partners is niet minder gaan werken sinds hun baby er is, of is niet van plan dit te doen. Dat terwijl 22 procent van de (bijna-)moeders zegt minder te werken na de geboorte. 27 procent geeft aan zelfs helemaal te stoppen met werken. Als ze wettelijk recht zouden hebben op twee maanden of langer verlof, zou een derde van de partners hier naar eigen zeggen ook gebruik van maken. 29 procent voelt daar niets voor.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd