Herstel verwacht voor bouwsector

Herstel verwacht voor bouwsector

De bouw laat na jaren van krimp weer herstel zien. Voor dit jaar wordt een plus van 3 procent voorzien en zal de nieuwbouwproductie van woningen toenemen met ruim 11 procent.

“De groei moet wel worden bezien in het licht van de uitzonderlijk lage niveaus die inmiddels zijn bereikt”, aldus het EIB. Werden er voor de crisis nog 80.000 woningen per jaar opgeleverd, in 2014 waren dit er nog maar zon 45.000.

Vorig jaar was er al wat herstel te zien. Zo namen de vergunningen en verkopen toe en zaten de orderportefeuilles in de lift. Alleen de nieuwbouw van woningen nam nog af met 8 procent. In totaal nam de bouwproductie, dankzij de groei van de utiliteitsbouw en de grond-, water- en wegenbouw, toe met 1 procent.

De werkgelegenheid in de bouw zal dit jaar voor het eerst weer groeien na zes jaren van krimp. De totale werkgelegenheid zal in 2015 toenemen met zon vijfduizend voltijdbanen, aldus het EIB. Daarna vindt een versnelling plaats. De komende zes jaar komen er bijna zestigduizend banen bij. Tijdens de crisis zijn er ongeveer 85.000 verdwenen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd