Herstel woningmarkt beter dan verwacht

Herstel woningmarkt beter dan verwacht

In totaal zijn er door NVM-makelaars in het 4de kwartaal van 2014 34.622 woningen verkocht. Dat is ruim 30% meer dan in dezelfde periode vorig jaar en bijna twee keer meer dan tijdens het dieptepunt van de crisis.

Het herstel van de woningmarkt is daarmee nog beter dan de NVM verwachtte. De prijs van de gemiddeld verkochte woning in Nederland ligt nu op 215.000 euro. Dat is 3,5% hoger dan vorig jaar en inmiddels 5% hoger dan op het dieptepunt. Met name de prijsstijging van appartementen is het afgelopen jaar opvallend geweest. De prijs van appartementen nam met 4,8% toe. De prijs van een tussenwoning nam beperkt toe met 2,3%. Het verschil tussen de oorspronkelijke vraagprijs en de transactieprijs is eind 2014 gedaald tot 5,5%. Een jaar geleden bedroeg dit verschil nog 8,0%. De belangrijkste oorzaak is het toenemende deel van de transacties dat snel verkocht wordt en vanuit de eerste vraagprijs.

Voor 2015 verwacht de NVM een toename van het aantal transacties tussen 5-10% en een prijsstijging van zon 2,5-3%. Maar politieke onrust en instabiliteit in de wereld kunnen de woningmarkt wel verstoren.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd