Hogere premie bij vrije advocatenkeuze

Hogere premie bij vrije advocatenkeuze

Rechtsbijstandverzekeraars in Nederland proberen al anderhalf jaar verzekerden te ontmoedigen om externe advocaten in te schakelen. Zij passen daarvoor de polissen aan, verhogen de premies, of nemen elf meer advocaten in dienst.

Dat blijkt uit een rondgang van het Financieele Dagblad langs de belangrijkste partijen in deze markt. Volgens een uitspraak van het Europese Hof in november 2013 heeft iemand met een rechtsbijstandverzekering in bepaalde gevallen de vrijheid om te kiezen tussen juridische hulp van zijn verzekeraar of een advocaat van buiten. Verzekerden vragen sinds de uitspraak vaker om een advocaat van buiten. Daardoor zijn de kosten voor verzekeraars flink gestegen, want de vrij gevestigde advocaten zijn veel duurder zijn dan juristen en advocaten in eigen dienst.

Verzekeraars nemen daarom maatregelen om de kosten te beheersen. De polisvoorwaarden worden bijvoorbeeld aangepast, bijvoorbeeld door een hoger eigen risico als een verzekerde kiest voor een eigen advocaat. Of door het maximum declarabele bedrag te verlagen voor de kosten van een externe advocaat in gevallen waarin dat formeel niet nodig is. Ook zijn de premies verhoogd. Een andere methode is de uitbreiding van het aantal advocaten in loondienst. De extra advocaten worden ingezet om de verzekerden ervan te overtuigen dat ze helemaal niet naar een externe advocaat hoeven.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd