Hoogopgeleide flexwerker krijgt vaker vaste baan

Hoogopgeleide flexwerker krijgt vaker vaste baan

Hoe hoger de opleiding, hoe groter het percentage van de flexwerkers dat terechtkomt in een vaste baan. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar mensen die in 2012 begonnen met flexwerk.

Van de 686 duizend werknemers die in 2012 begonnen met flexwerk, zat bijna 20 procent in de volgende drie jaar nog in de flexibele schil. Zij hadden een flexbaan of zaten korte tijd zonder werk tussen twee flexbanen. 26 procent stroomde in de volgende drie jaar uit naar een vaste baan, 29 procent naar een uitkering, 20 procent naar een situatie zonder werk of uitkering. Daarnaast ging 7 procent als zelfstandige aan de slag.

Werknemers met een hoog opleidingsniveau stromen het vaakst door naar een vaste baan. Tussen 2012 en 2015 was dat het geval bij 36 procent van de hoger opgeleiden. Van de middelbaar opgeleiden was dit 25 procent en van de lager opgeleiden 17 procent. Vrouwen kregen vaker een vaste baan dan mannen. Als het gaat om leeftijd stroomt de groep 25- tot 55-jarigen het vaakst door. Jongeren (15-25 jaar) hebben na drie jaar vaker werk noch uitkering, terwijl 55-plussers vaker uitstromen naar een (pensioen)uitkering.

Verder gaan werknemers met een Nederlandse achtergrond vaker naar een vaste baan dan werknemers met een migratieachtergrond. Daarbij speelt mee dat jonge vrouwen (tot 45 jaar) en werknemers met een Nederlandse achtergrond vaker hoger zijn opgeleid.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd