Huizenbezitter heeft weinig hypotheekkennis

Huizenbezitter heeft weinig hypotheekkennis

Ruim driekwart van de Nederlandse hypotheekbezitters zegt hypotheektaal volledig of voor het grootste deel te begrijpen. Toch wil 93 procent graag dat dit eenvoudiger gemaakt wordt.

Dat blijkt uit onderzoek van MUNT Hypotheken onder 1.080 hypotheekbezitters. Uit dat onderzoek is gebleken dat het kennisniveau over hypotheken vaak veel lager is dan de huizenbezitters zelf denken. ?Het blijkt dat kennis over belangrijke termen en regels ontbreekt, terwijl het onderzoek laat zien dat veel consumenten denken dat ze vrijwel alles hierover weten?, aldus Jet Wesseling van MUNT Hypotheken. ?Dit brengt met zich mee dat huizenbezitters hun hypotheek niet volledig inzichtelijk hebben. Met alle risicos van dien, bijvoorbeeld als zij hun hypotheek willen oversluiten.?

Zo weet 76 procent niet wat bereidstellingsprovisie is en 72 procent heeft geen idee wat een hybride hypotheek is. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor borgtochtprovisie (74 procent), toetsrente (60 procent) en dalrente (58 procent). Opvallend is dat annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek een stuk bekender zijn; respectievelijk 75 procent en 70 procent van de ondervraagden zegt wél te weten wat deze termen betekenen.

De belangrijkste reden waarom hypotheekbezitters hypotheektaal makkelijker willen zien, is om het niet onnodig complex te maken. Ook weten mensen dan beter wat ze afsluiten.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd