Huizenkoper kennen vaak ontbindende voorwaarden niet

Huizenkoper kennen vaak ontbindende voorwaarden niet

Huizenkopers zien niet vaker van voorbehoud van financiering en bouwkundige keuring af nu de woningmarkt overspannen raakt. Wel zijn ze niet altijd goed op de hoogte van de afspraken die zij in het koopcontract maken.

Volgens minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken blijkt uit een enquete dat zo’n 70 procent van de kopers een voorbehoud van financiering in het koopcontract en 28 procent een voorbehoud van bouwkundige keuring opneemt. Bij oudere huizen zijn huizenkopers meer geneigd om een voorwaarde op te nemen over de bouwkundige keuring. Bij huizen van voor 1945 doet bijna de helft dat.
In de enquête werd huizenkopers ook gevraagd waarom ze van ontbindende voorwaarden af hebben gezien. Zeven van de tien mensen die geen financieringsclausule opnamen, deden dat omdat ze er vertrouwen in hadden dat ze het geld wel bij elkaar zouden krijgen. Een kleinere groep vond het niet belangrijk om deze voorwaarde op te nemen, 2 procent heeft van de clausule afgezien om meer kans op de woning te maken. De voorwaarde van bouwkundige keuring lieten kopers in bijna 60 procent van de gevallen achterwege, omdat ze er zelf het nut niet van inzagen.
Volgens Ollongren is het opvallend dat veel ondervraagden geen antwoord op de vragen kunnen geven. Zo wist 6 procent niet meer welke voorwaarden in het contract stonden en kon 10 procent de prijsklasse van het huis dat ze hebben gekocht niet noemen. Om die reden start de minister een informatiecampagne beginnen om consumenten beter te informeren.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd