Huizenkopers blijven (te) optimistisch

Huizenkopers blijven (te) optimistisch

Het vertrouwen van Nederlanders in de woningmarkt is stabiel op een hoog niveau, blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. De indicator daalt in oktober met één punt naar 112.

Tegelijk blijkt uit onderzoek van Rabobank dat de verachtingen ten aanzien van de woningmarkt niet helemaal reëel zijn. Bijna driekwart van de Nederlanders verwacht dat de huizenprijzen niet alleen de komende twee, maar zelfs de komende tien jaar alleen maar verder stijgen. Tegelijk denkt hetzelfde percentage dat de prijzen, ondanks de enorme huizencrisis, de afgelopen tien jaar alleen maar zijn gestegen.

De lage hypotheekrente, het krappe woningaanbod en de hoge huizenprijzen beïnvloeden de situatie op de woningmarkt momenteel sterk. Omdat het aanbod krap is, komt overbieden vaker voor. Kopers die een paar keer achter het net vissen, steken soms al hun spaargeld of bij familie geleend of geschonken geld in overbiedingen op toch al hoge vraagprijzen. Woningmarktexperts waarschuwen voor de risico’s. Als de prijzen weer dalen en de eigenaar gedwongen is zijn huis te verkopen bijvoorbeeld door een scheiding of baanverlies, is hij al zijn spaargeld kwijt.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd