Huizenmarkt in sommige plaatsen oververhit

Huizenmarkt in sommige plaatsen oververhit

Met name in Amsterdam en Utrecht zijn op de huizenmarkt inmiddels weer tekenen van oververhitting zichtbaar. Het is daarbij lastig te duiden of ook sprake is van zeepbelvorming. Dat stelt het Financieel Stabiliteitscomité (FSC).

Sinds het dieptepunt in juni 2013 kent de Nederlandse huizenmarkt een duidelijk herstel kent. Maar de regionale verschillen zijn groot. Het herstel zet in de Randstad steviger door dan daarbuiten, en binnen de Randstad het snelst in de vier grote steden. Volgens het Comité willen meer mensen in de stad wonen. Omdat het aanbod in de grote steden krap is, vertaalt de stijgende vraag zich vrijwel direct in hogere prijzen. Een vergroot aanbod en een beter functionerende vrije huursector zouden moeten helpen.

Het FSC concludeert dat de betaalbaarheid van woningen in het algemeen nog relatief goed is en er geen aanwijzingen zijn dat het herstel op de woningmarkt gepaard is gegaan met een sterke kredietgroei. Wel vertonen mensen die in de stad kopen vaker risicovol gedrag, bijvoorbeeld het kopen van een huis zonder financieringsvoorbehoud of bouwkundige keuring. Daarnaast worden veel woningen boven de vraagprijs verkocht. Uit deze indicatoren komt een zorgelijker beeld naar voren voor de grote steden.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd