Huizenprijzen onder druk door sobere hypotheekregels

Huizenprijzen onder druk door sobere hypotheekregels

De versoberde hypotheekregels zoals de afbouw van de hypotheekrenteaftrek en het beperken van het maximale leenbedrag, hebben een structureel neerwaarts effect op de huizenprijzen.

Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) in een rapport over de financiële stabiliteit van de Nederlandse economie. De maximale hypotheekrenteaftrek is dit jaar verlaagd naar 51,5 procent. Jaarlijks wordt de maximale aftrek met een half procentpunt verminderd tot het percentage van 38 procent bereikt is.

Het maximale leenbedrag, de verhouding tussen de woningwaarde en het bedrag dat iemand mag lenen, is dit jaar verlaagd met 1 procentpunt naar 104 procent. De komende jaren gaat dat percentage elk jaar met 1 procentpunt naar beneden tot 100 procent in 2018. Dat betekent dat kopers een steeds kleiner deel van de bijkomende kosten kunnen meefinancieren. Dat drukt de huizenprijzen. Wel geeft de huidige lage hypotheekrente de woningmarkt een positieve impuls en zijn verzekeraars de afgelopen jaren veel actiever geworden op de hypotheekmarkt. Dit zorgt voor meer concurrentie en verder herstel van de woningmarkt.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd