Huurstijging sociale huurwoningen laagst sinds 2012

Huurstijging sociale huurwoningen laagst sinds 2012

Bestaande huurders van sociale huurwoningen zijn dit jaar 1,3 procent meer gaan betalen voor hun huur. Het is de laagste huurstijging sinds 2012. Vorig jaar steeg de huurprijs voor deze groep nog met 2 procent.

Als gekeken wordt naar de gemiddelde huurstijging na intrek van nieuwe huurders (0,8 procent), dan komt de totale huurstijging in de gereguleerde huursector uit op 2,1 procent. De toename was een jaar eerder nog 2,8 procent. De beperkte huurstijging hangt onder meer samen met het huurbeleid van corporaties, de lage inflatie en regels rondom het toewijzen van woningen. Dat schrijft minister Stef Blok (Wonen) naar aanleiding van het rapport Staat van de Woningmarkt 2016.

In de vrije sector gingen de huren voor zittende huurders met 1,6 procent omhoog. Vorig jaar was de stijging even groot. Verder blijkt dat het aantal mensen dat een voor hun inkomen te goedkope sociale huurwoning huurt, sinds 2009 met 10 procentpunt is afgenomen. Het aandeel huurders dat in een voor hen te dure huurwoning wonen, is juist gegroeid.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd