Hypotheekadvies belangrijker dan renteaftrek

Hypotheekadvies belangrijker dan renteaftrek

Zes op de tien samenwonende huizenkopers zoekt onafhankelijk advies bij een hypotheekadviseur. Een kwart van de samenwoners kiest voor een maximale hypotheek.

Dit blijkt uit een onderzoek van Nationale-Nederlanden onder ruim 1000 samenwonende huizenkopers. Samenwoners laten de keuze voor een hypotheek vooral afhangen van de aanbeveling van de adviseur en de zekerheid over de vaste lasten op de lange termijn. Een kleine groep (4 procent) noemt de hypotheekrenteaftrek als zeer bepalend voor de gekozen hypotheek.

De kopers die een maximale hypotheek kiezen, doen dat meestal in de veronderstelling dat ze de kosten op de lange termijn kunnen dragen met het huidige inkomen (40%) of in de verwachting dat dit inkomen de komende jaren nog zal stijgen (39%). Ook zijn er kopers (16%) die alleen zo kans zien hun droomhuis te kopen. Slechts de helft van de kopers neemt de bijkomende kosten, zoals makelaarskosten, hypotheekadvies en notaris- en taxateurskosten, op in de hypotheek. Kopers beschikken dus over eigen geld of middelen om deze kosten te dragen bij het kopen van een woning.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd