Hypotheekrente omhoog?

Hypotheekrente omhoog?

De hypotheekrente is nu extreem laag. Maar volgens Rabobank-bestuurder Bert Bruggink gaat de rente de komende jaren flink omhoog. Dat is nodig. Voor de banken. Anders verdienen ze te weinig aan de financiering van woningen. Dat meldt Het Financieele Dagblad. Volgens de bankbestuurder gaat de hypotheekmarkt de komende jaren volledig op de schop.

Banken moeten meer eigen kapitaal opbouwen. Dat zijn regels van Brussel en van De Nederlandsche Bank. Door die hogere kapitaaleisen zullen banken hun balans ontlasten door delen van hun hypotheekportefeuilles te verkopen aan institutionele beleggers. Dat zal uiteindelijk leiden tot een hogere hypotheekrente, zo denkt de bestuurder.

Volgens Bruggink zijn de rentemarges op een hypotheek nu nog laag. Als de geldschieter iets wil verdienen aan een hypotheek, dan moeten die marges omhoog. Vereniging Eigen Huis vindt de marges op hypotheken nu al veel te hoog. Die liggen nu gemiddeld op 0,92 procent. Met deze overwinst verdienden de banken in Nederland de afgelopen 5 jaar ruim 6 miljard euro.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd