IMF raadt Nederland hervorming huurmarkt aan

IMF raadt Nederland hervorming huurmarkt aan

Door de markt voor huurwoningen te hervormen kan Nederland de huizenmarkt vooruithelpen. Dat is de mening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een studie over de crisis op de huizenmarkt in Nederland, Ierland, Spanje en Denemarken.

De vele regels in Nederland rond de hoogte van huren in Nederland belemmeren de woningmarkt, vindt het. In een vrijere markt zou het aanbod van huurwoningen toenemen en wordt de huurmarkt aantrekkelijker en beter toegankelijk. Minder mensen hoeven zich dan in de schulden te steken voor een koophuis.

De schuldenlast van Nederlandse huizenbezitters is groter dan in alle andere landen die het IMF onder de loep nam. Daar staat wel een relatief groot vermogen tegenover, maar dat geld zit vooral bij gepensioneerden met een lage hypotheek. Jongeren die hun huis op de top van de markt kochten, zitten juist vaak met een enorme schuld, vooral als hun huis
onder water staat. Die hoge schuldenlast drukt op de bestedingen van consumenten en zet daarmee een rem op de economische groei. Het IMF adviseerde Nederland onlangs al jongere huishoudens die kampen met een hoge schuld bij te staan.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd