In 2018 minder hypotheekaanvragen aankoop woning

In 2018 minder hypotheekaanvragen aankoop woning

In 2018 zijn er ruim 3 procent minder hypotheekaanvragen voor het kopen van een woning geregistreerd dan in 2017. Het totaal aantal hypotheekaanvragen (388.723) steeg met 4 procent maar dat komt door het grote aandeel oversluitingen.
HDN (Hypotheken Data Netwerk), die de hypotheekofferteaanvragen registreert, noemt het opvallend dat bij een kwart van de hypotheekaanvragen een energielabel wordt doorgegeven aan de hypotheekverstrekker.
Als alleen de aanvragen voor aankoop van woningen worden meegerekend (dus niet voor oversluiten) is de hypotheekmarkt met 3,1 procent gedaald. De huizenprijzen stegen in 2018 gemiddeld met 8,5 procent naar 336.698 euro. Mede hierdoor was het voor starters lastig een geschikt koophuis te vinden die zij ook financieel rond konden krijgen. Het aandeel starters is het afgelopen jaar sterk teruggelopen met 9,4 procent, aldus HDN.
Er is een toename aan het aantal doorstromers op de woningmarkt (3,6 procent) en dat zijn met name senioren van 60 jaar en ouder (16,9 procent) Zij zijn meer dan gemiddeld bereid om te verhuizen uit hun huidige woonplaats en kiezen vaker voor een kleinere woning. Uit de verkoop van hun huis nemen zij gemiddeld 50 procent overwaarde mee om hun nieuwe woning te financieren.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd