Inflatie gestegen

Inflatie gestegen

De inflatie is in maart verder gestegen naar 0,4 procent op jaarbasis. Een maand eerder stond het prijspeilniveau nog op 0,2 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In december dook de inflatie nog naar 0,7 procent en in januari daalden de prijzen verder in Nederland naar 0 procent. Dit kwam met name doordat de brandstofprijzen daalden in navolging van de fors lagere olieprijs. Sinds februari zijn automobilisten weer meer kwijt aan de pomp, ook in maart had de benzineprijs een verhogend effect op de inflatie. Ter vergelijking; afgelopen maand was benzine bijna 6 procent goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder, maar het verschil op jaarbasis was in februari groter.

Hoewel de inflatie nu voor de tweede maand op rij stijgt, voldoet het niveau nog lang niet aan de doelstelling van centrale bankiers in Europa. Monetair economen zien een prijspeilniveau van even onder de 2 procent als ideaal voor een goed draaiende economie. Gemeten naar Europese maatstaven, komt de Nederlandse inflatie in maart uit op min 0,3 procent. In februari was dat nog min 0,5 procent.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd