Inflatie stijgt naar 0,4 procent

Inflatie stijgt naar 0,4 procent

De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) steeg in oktober naar 0,4 procent, meldt CBS. Dat is het hoogste niveau in ruim een halfjaar. In september waren goederen en diensten voor de consument 0,1 procent duurder dan een jaar eerder.

Duurdere autobrandstoffen pakketreizen naar het buitenland en kleding hadden een opwaarts effect op de inflatie. Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. De inflatie in oktober volgens deze maatstaf steeg naar 0,6 procent. In september was dit 0,4 procent.

De inflatie in Nederland volgens de HICP steeg, van -0,1 procent in september naar 0,3 procent in oktober. De inflatie in de eurozone steeg naar 0,5 procent. Daarmee blijft de inflatie in Nederland onder het niveau van de eurozone, maar het verschil wordt kleiner. Het was weer de stijging van de energieprijzen die de toename van de inflatie in de eurozone veroorzaakte.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd