Informele uitvaart steeds populairder

Informele uitvaart steeds populairder

De uitvaartwensen van Nederlanders veranderen. Steeds meer Nederlanders kiezen voor een persoonlijkere, meer informele en intieme uitvaart. Dit blijkt uit onderzoek naar de uitvaartwensen onder ruim 2.300 Nederlanders.

Bijna driekwart van de ondervraagden gaf aan dat ze gecremeerd willen worden. Motivaties hiervoor zijn de lagere kosten en de zorg voor de nabestaanden. Mensen willen hun nabestaanden niet opzadelen met het onderhoud van een graf. In Limburg is cremeren het populairst met 78,8 procent en in Drenthe het minst populair (54,9 procent). In de leeftijdscategorie 18-30 jaar is cremeren het populairst (84,2 procent), in de categorie 75 jaar en ouder is dit nog maar 42,5 procent.
Koffie en cake leggen het tegenwoordig af tegen een afsluitende borrel met een hapje. Alleen in de noordoostelijke provincies wordt nog vaker gekozen voor de tradititionele koffietafel. In het onderzoek geeft 69,1 procent aan een voorkeur te hebben voor een informele uitvaart. Hierbij wordt gedacht aan een uitvaart waar een fotoslideshow wordt getoond, vrienden en familie de regie hebben en de favoriete muziek van de overledene wordt afgespeeld. Ook gaven veel mensen aan dat de kleding tijdens de uitvaart niet meer persé zwart en heel netjes hoeft te zijn.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd