Inperking vrije artsenkeuze mag

Inperking vrije artsenkeuze mag

De vrije artsenkeuze mag worden ingeperkt. De Raad van State (RvS) heeft daarover een positief advies gegeven. Dat meldt de Volkskrant.

Volgens de RvS heeft de burger genoeg keuze uit zorgverzekeringen, waardoor niemand verplicht is om een zorgverzekering te kiezen die de zorg vergoedt bij een beperkt aantal artsen. De Eerste Kamer had de RvS gevraagd zich te buigen over het voorstel van minister van Volksgezondheid Edith Schippers om de vrije artsenkeuze af te schaffen omdat dit misschien in strijd zou zijn met het Europese vrije verkeer van patiënten. Ook vroeg de Eerste Kamer de raad naar vergoeding van ziektekosten gemaakt in het buitenland. Daar kan wel een probleem ontstaan, omdat er minder contracten worden afgesloten met buitenlandse artsen”, aldus de medewerker van de RvS.

Schippers wil de vrije artsenkeuze inperken zodat zorgverzekeraars meer ruimte krijgen om te onderhandelen met ziekenhuizen en andere zorgaanbieders. Te dure zorgverleners worden dan niet meer vergoed. Dat moet de kosten drukken. Patiënten die toch besluiten naar een arts te gaan die niet wordt vergoed, dragen de kosten zelf. Critici vinden dat patiënten het recht moeten houden om hun eigen arts uit te kiezen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd