Jongeren steeds afhankelijker van geld ouders

Jongeren steeds afhankelijker van geld ouders

Jongeren kunnen steeds slechter rondkomen van hun eigen inkomen.  In 2014 was nog maar een kwart van de 20- tot 25-jarigen financieel zelfstandig. Aan het begin van deze eeuw was dat nog bijna de helft.

Ook bij de iets oudere groep van 25 tot 30-jarigen is er sprake van een daling in financiële zelfstandigheid. In 2001 was nog ruim 75 procent van deze groep financieel zelfstandig en in 2014 is dat gedaald tot 65 procent. Het blijkt uit onderzoek van Trouw naar CBS-cijfers.
Budgetinstituut Nibud meldt tegelijkertijd dat ook scholieren minder financieel zelfstandig zijn geworden. Dit jaar betaalt 61 procent van de ouders alle kosten voor de mobiele telefoon. Drie jaar eerder ging het nog om 54 procent. Gemiddeld genomen zijn scholieren daar per maand 15 euro aan kwijt.  Het aandeel ouders dat alle kleding en schoenen afrekent, is in dezelfde periode toegenomen van 48 procent naar 56 procent. Elke maand gaat daar gemiddeld 41 euro aan op. Het percentage ouders dat cadeaus voor de rekening neemt, steeg van 17 procent naar 29 procent. Daar wordt maandelijks zo´n 9 euro aan uitgegeven. Het Nibud roept ouders op kinderen meer financiële verantwoordelijkheid te geven.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd