Jouw Doelen

Jouw leven

Wat heb jij voor doelen?

Wat heb jij voor doelen? Hoeveel geld heb je daarvoor nodig? Wat heb je nu al gespaard?

Nederland is een echt spaarland. Toch is het zo dat volgens onderzoek van het Nibud 2,5 miljoen huishoudens te weinig spaargeld hebben.

Waarom zou je eigenlijk sparen? De spaarrente is immers historisch laag.

Wanneer we kijken naar de informatie die het Nibud hierover geeft, blijkt het voor iedere persoonlijke situatie anders hoeveel spaargeld je achter de hand zou moeten hebben. Meer hierover is te vinden op: nibud, bufferberekenaar

Sparen kun je doen met verschillende doelen. We noemen er hier een aantal:

• Je wilt een eigen woning gaan kopen. Je wilt sparen voor de eigen inbreng die hiervoor nodig is
• Je wilt sparen voor jouw kinderen: voor als ze gaan studeren, om hen te helpen om later een eigen woning te kunnen kopen, of om ze te helpen om voor het eerst op zichzelf te gaan wonen
• Je wilt sparen voor de inrichting en het onderhoud van jouw eigen woning
• Je wilt sparen om een auto te kunnen kopen
• Je wilt sparen om groter te kunnen gaan wonen
• Je wilt sparen voor jouw droomvakantie

In de praktijk zagen we de volgende manieren om toe te werken naar een spaardoel:

  1. Berend en Roelie hebben een beperkt budget. Ze kunnen weinig sparen. Op vakantie kunnen ze niet, maar ze willen heel graag toch jaarlijks naar de kermis. Bij iedere wasbeurt stoppen ze een euro in het potje. Hierdoor kunnen ze toch naar de jaarlijkse kermis zonder in de problemen te komen.
  2. Roeland en Karin willen graag over een aantal jaren groter gaan wonen. Ze hebben kleine kinderen. Ongemerkt gaat er veel geld uit voor de kinderen. Maandelijks maken ze automatisch 300 euro over naar hun spaarrekening direct nadat hun inkomen binnenkomt. Ongemerkt sparen ze hierdoor 3.600 euro. Stap voor stap komt zo hun droom dichterbij.
  3. De kinderen van Gerard gaan binnenkort studeren. Hij is vorig jaar gescheiden. Gelukkig hebben hij en zijn ex-vrouw al vanaf de geboorte van hun kinderen maandelijks 150 euro per kind gespaard. Hierdoor kunnen zijn kinderen nu studeren zonder zorgen op financieel gebied.

Wat jouw spaardoel ook is, maak het concreet. Dan weet je hoeveel geld je opzij moet zetten. Het gemakkelijkst gaat dat wanneer je iedere maand automatisch een bedrag opzij zet. Dan kom je niet in de verleiding om meer geld uit te geven dan je zou willen.

Krijg voor jezelf duidelijk wat jouw prioriteiten zijn en maak een plan om dit ook waar te maken. Ga ervoor!
Wil je hier eens over van gedachten wisselen? Ga dan met ToekomstNu het gesprek aan. Je bent van harte welkom.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op.