Zorg

Jouw Leven

Welke zorg heb jij nodig? Wat vind jij belangrijk? Dat wil je natuurlijk ook graag terugzien in jouw zorgverzekering.
Er is zoveel mogelijk dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Hieronder geven wij een uitleg over mogelijke zorgverzekeringen. Ook kun je de premie berekenen voor verschillende alternatieven.

Basisverzekering: wettelijk verplicht
De zorgverzekering bestaat uit twee delen: de basisverzekering en de aanvullende verzekering. Wie in Nederland woont of werkt, moet een basisverzekering afsluiten.

Basisverzekering voor kinderen
Ook voor kinderen moet je een basisverzekering afsluiten. Je schrijft jouw kind daarom binnen vier maanden na de geboorte in bij een zorgverzekeraar. Dit kan bij de verzekeraar waarbij je jouw eigen zorgverzekering hebt afgesloten, maar dit is niet verplicht.

Voor de basisverzekering van kinderen onder de 18 jaar betaal je geen premie en geldt geen eigen risico. Vanaf de 1e maand nadat jouw kind 18 jaar is geworden, moet premie betaald worden. Ook geldt vanaf dat moment het eigen risico en kan jouw kind zorgtoeslag aanvragen.

Hoe hoog is de premie voor de basisverzekering?
De premie voor de basisverzekering bestaat uit een inkomensafhankelijke bijdrage (die door jouw werkgever wordt vergoed) en een nominale premie. Je betaalt zelf de nominale premie. Deze bedraagt ongeveer 90 tot 130 euro per maand. Iedereen betaalt dezelfde nominale premie voor dezelfde variant van de basisverzekering.

Welke zorg zit er in het basispakket?
De basisverzekering dekt de kosten van medische behandeling volgens een wettelijk vastgesteld pakket aan zorg. In het basispakket zit o.a. geneeskundige zorg (huisarts, ziekenhuis, medisch specialisten en verloskundigen), ziekenhuisverblijf, tandheelkundige zorg tot 18 jaar (beperkt) en geneesmiddelen. De exacte dekking kan per jaar wisselen. Een actueel overzicht van de medische behandelingen in het basispakket vind je op de website van de Rijksoverheid.

Aanvullende zorgverzekering
Niet alle zorg wordt gedekt door het basispakket. Iedereen kan een aanvullende verzekering afsluiten voor bijvoorbeeld alternatieve geneeswijzen of voor tandartshulp. Je bepaalt zelf of je een aanvullende verzekering nodig of zinvol vindt. De verzekeraar heeft voor de aanvullende verzekering geen wettelijke acceptatieplicht. Je hoeft je aanvullende zorgverzekering overigens niet bij dezelfde verzekeraar af te sluiten als waar je basisverzekering loopt.

Bijzonderheden
• Voor de basisverzekering geldt een verplicht eigen risico van 385 euro (2017).
• Je kunt individueel een ziektekostenverzekering afsluiten, maar ook via een collectief contract. Dat levert een premiebesparing tot 10 procent op.
• Kinderen tot 18 jaar betalen geen premie.

Nieuws
Regelmatig vinden er veranderingen plaats op het gebied van zorg zoals de inhoud van het basispakket. Wij houden je hiervan op de hoogte via de gratis nieuwsbrief en via onze website. Houd ons nieuws daarom goed in de gaten.

Welke soorten polissen zijn er?

  • Naturapolis: jouw verzekeraar betaalt de rekening rechtstreeks aan de zorgaanbieder; je kunt dus alleen terecht bij zorgaanbieders waarmee de verzekeraar een contract heeft. De naturapolis is doorgaans goedkoper dan de restitutiepolis.
  • Restitutiepolis: je kunt zelf jouw zorgaanbieder kiezen. Je betaalt in principe de rekening eerst zelf, waarna de verzekeraar de kosten aan jou vergoedt. Heeft de verzekeraar een contract met de zorgaanbieder, dan wordt de volledige rekening vergoed. Kies je voor een andere zorgaanbieder, dan krijg je alleen de vastgestelde vergoeding voor die behandeling terug. Het verschil moet je dus zelf betalen.
  • Combinatiepolis: voor bepaalde vormen van zorg heeft de verzekeraar contracten met zorgaanbieders en in andere gevallen juist niet. Je bent voor elke vorm van zorg vrij in de keuze van zorgaanbieder. Alleen in die gevallen van zorg waar wel een contract is afgesloten en waarin je besluit elders zorg te ontvangen, krijg je een vergoeding voor de gemaakte kosten. Het is dan de vraag of de vergoeding de gemaakte kosten volledig compenseert.

Benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn?

Plan een gesprek in met een van onze raadgevers om te weten te komen wat we voor jou kunnen betekenen. Het eerste gesprek is voor onze rekening.

Plan jouw gesprek