Kabinet wil probleemschulden tegengaan

Kabinet wil probleemschulden tegengaan

Het kabinet komt met een maatregelenpakket om probleemschulden te voorkomen of te verlagen. In totaal gaat het om veertig maatregelen waarmee het kabinet mensen met schulden wil helpen. Daarbij wordt samengewerkt met allerlei instanties.

Zo moeten mensen met probleemschulden beter worden ondersteund als het makkelijker wordt om bij schuldhulpverlening aan te kloppen. Ook wordt gekeken of het minimumbedrag van 40 euro incassokosten bij kleine vorderingen lager kan. Verder gaat het kabinet verder met een plan dat ervoor moet zorgen dat mensen bij beslag op een bankrekening voldoende geld overhouden om van te leven. Ook moeten schuldeisers schulden op een zorgvuldigere manier incasseren. Er begint dit jaar daarnaast een experiment met een schuldenrechter, zodat schulden van een persoon bij een en dezelfde rechter worden afgehandeld.
Bijna 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens hebben problematische schulden of lopen het risico op dergelijke schulden. Daarvan zijn zo’n 200.000 mensen in beeld bij gemeenten en schuldhulporganisaties. Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken benadrukt dat de impact van schulden op het leven van mensen groot is en dat het moeilijk is om weer uit de schulden te komen. Schulden leiden tot stress en problemen, en vaak tot een slechtere gezondheid. Ze belemmeren het vinden of behouden van werk.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd