Kabinet wil vermogensrendementheffing aanpakken

Kabinet wil vermogensrendementheffing aanpakken

Minister Dijsselbloem van Financiën wil de vermogensrendementsheffing aanpakken en zal plannen daarvoor op Prinsjesdag presenteren. Het grootste bezwaar is dat bij de belasting van vermogen uitgegaan wordt van een rendement van 4 procent en dat halen veel spaarders bij lange na niet.

Over het rendement op vermogen boven de 21.330 euro (2015) moet in Box 3 vermogensrendementheffing worden betaald. De Belastingdienst rekent al sinds 2001met een vastgesteld fictief rendement van 4 procent en daarover moet 30 procent belasting worden betaald. In de praktijk bedraagt de heffing over het vermogen boven de vrijstelling dus 1,2 procent. Veel mensen zien het fictieve rendement van 4 procent als onrechtvaardig, want lang niet iedereen haalt dit ook. Op een spaarrekening krijgen particulieren rond de 1 procent rente.
“De vermogensrendementsheffing gaat nu uit van een rendement van 4 procent. Maar gewone spaarders halen dit door de lage spaarrente niet. Beleggers weer wel, die hebben goede beleggingsjaren gehad. We gaan kijken naar een manier om de vermogensbelasting rechtvaardiger te maken”, aldus Dijsselbloem.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd