Kamer akkoord met nieuwe pensioenregels

Kamer akkoord met nieuwe pensioenregels

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft een wet met strengere regels voor pensioenfondsen aangenomen.

In de pensioenwereld gaat volgend jaar veel veranderen. Dat komt door twee belangrijke nieuwe wetten die op 1 januari van kracht worden. Ten eerste kunnen werknemers voortaan minder belastingvrij opzij leggen voor hun oude dag. Dat moet volgens het kabinet geen problemen opleveren omdat iedereen voortaan toch later met werken stopt. Er is dus meer tijd om voor het pensioen te sparen. Met deze nieuwe pensioenwet is het parlement al eerder dit jaar akkoord gegaan.

De tweede pensioenwet bevat nieuwe spelregels waaraan pensioenfondsen zich moeten houden. Die worden een stuk strenger dan nu. Fondsen moeten hogere financiële buffers gaan aanhouden. Daardoor kunnen ze hun pensioenen niet meer zo makkelijk ieder jaar aan het prijspeil aanpassen.

Volgens het kabinet zorgen de nieuwe maatregelen ervoor dat de pensioenfondsen straks in veiliger vaarwater komen. De schatkist profiteert van de ingreep, want die levert jaarlijks bijna 3 miljard euro op. Dat is de grootste besparing uit het regeerakkoord. Samen moeten de twee pensioenwetten zorgen voor een daling van de pensioenpremies. Volgens het Centraal Planbureau kunnen die met 4,5 miljard euro omlaag. Of die berekening uitkomt is afwachten. De pensioenpremies worden niet vastgesteld door de overheid, maar door de pensioenfondsen. Die worden bestuurd door de werkgevers en bonden. En vooral de bonden zijn niet bepaald enthousiast over alle veranderingen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd