Kans op brand groter in Vinex-wijk

Kans op brand groter in Vinex-wijk

Een bewoner van een Vinex-wijk heeft 37 procent meer kans op een woningbrand dan een gemiddelde stadsbewoner. Dat blijkt uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars.

Volgens de zogenoemde Risicomonitor Woningbranden zijn er vorig jaar 115.000 brandclaims gedaan door huishoudens. De branden werden vooral veroorzaakt door defecte apparaten, broei en brandstichting. De kans op brand is in een Vinex-wijk groter dan in andere wijken. Dat komt vermoedelijk door de late ontdekking van brand. Er wonen veel tweeverdieners in de nieuwbouwwijken en die zijn vaak niet thuis. Ook wordt er meer geklust in deze wijken, hebben de huishoudens bovengemiddeld veel elektronica en komt er regelmatig vandalisme voor.

Vorig jaar had 1 op de 65 huishoudens te maken met een kleine of grote brand. In de provincies Overijssel, Limburg en Noord-Brabrant waren de meeste branden per 1000 huishoudens. Dat komt vermoedelijk doordat het in dunbevolkte gebieden langer duurt voordat mensen doorhebben dat er iets mis is. Rond de jaarwisseling vliegen de meeste huizen in brand en ook tijdens stormen en hevige regen zijn pieken te zien in het aantal brandclaims.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd