Kansen op de woningmarkt vooral voor doorstromers

Kansen op de woningmarkt vooral voor doorstromers

Het aantal verstrekte hypotheken aan doorstromers is in 2016 met maar liefst 26 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Terwijl het aantal hypotheken dat door starters is gesloten met 17 procent is gedaald.

Dat blijkt uit landelijke cijfers van een hypotheekketen. Starters krijgen het steeds moeilijker om een betaalbare woning te vinden, met name in de grote steden. Dat de markt voor doorstromers aantrekkelijk is komt door de lage rente en doordat er steeds minder huizen onder water staan vanwege de stijgende huizenprijzen. Huizenbezitters hebben daardoor na lange tijd weer de mogelijkheid om een volgende woning aan te kopen.

Doorstromers kunnen door de stijgende huizenprijzen gemakkelijker hun eigen woning verkopen en de eventuele overwaarde gebruiken voor de aankoop van een volgende woning. Dit geeft hun een voorsprong op starters, met name in grote steden waar sprake is van krapte op de huizenmarkt. In de steden is zelfs sprake van een trend waarbij huiseigenaren eerst een nieuwe woning kopen voordat de huidige woning is verkocht.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd