Koopwoningen 5,9 procent duurder in september

Koopwoningen 5,9 procent duurder in september

De prijzen van koopwoningen zijn in september met 5,9 procent gestegen vergeleken met een jaar geleden. Dit is een iets kleinere stijging dan in augustus, toen de prijzen van koopwoningen op jaarbasis met 6 procent stegen.

Volgens het CBS en het Kadaster zijn de prijzen in vergelijking met het dieptepunt in juni 2013 nu 12,9 procent hoger. Vergeleken met de piek in 2008 liggen de woningprijzen nog 11,4 procent lager. Het gemiddelde prijsniveau van de bestaande koopwoningen is in september 2016 ongeveer even hoog als in juli 2005.
Het CBS stelt verder dat koopwoningen in de stad Utrecht in het derde kwartaal voor het eerst weer duurder waren dan voor het uitbreken van de kredietcrisis. In Amsterdam ligt de gemiddelde huizenprijs al drie kwartalen boven dat niveau. In alle provincies en de vier grote steden waren woningen in het derde kwartaal gemiddeld duurder dan een jaar eerder. Noord-Holland toonde opnieuw de grootste prijsstijging. Het ging in dit geval om een toename van 9 procent. Dit is vooral te danken aan de prijsstijging van 14 procent in Amsterdam.
Appartementen zijn het meest in prijs gestegen (bijna 8 procent). Dit heeft te maken met de prijsstijgingen in grote steden waar relatief veel appartementen zijn. De prijs van vrijstaande woningen is met 4,3 procent het minst gestegen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd