Kopen in grote stad voor velen onmogelijk

Kopen in grote stad voor velen onmogelijk

In grote Nederlandse steden is het steeds gebruikelijker dat kopers een grote som geld zelf inbrengen of zelf helemaal geen hypotheek afsluiten, maar de woning in een keer contant betalen.

Dat blijkt uit een groot onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) naar de Nederlandse huizenmarkt. Volgens DNB is er een verband tussen de hoge eigen bijdragen die starters op de woningmarkt inleggen en de verruimde schenkingsvrijstelling van vooral ouders aan hun kinderen. Er is ondertussen 10 miljard euro aan schenkingen gedaan.

DNB constateert, in navolging van vele andere experts, dat er sprake is van een structurele trek naar de grote stad. In Nederland is er, anders dan in het buitenland, weinig aanbod aan huurwoningen in de vrije sector. De huren in die sector zijn daardoor relatief hoog. Veel huurders hebben moeite die te betalen en kunnen nauwelijks sparen. Daardoor komen zij er uiteindelijk niet tussen op de koopmarkt. Zij verdienen bovendien te veel om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen. DNB spreekt dan ook van een ´nieuw type scheefwoners´.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd