Kostwinnersgezin kan nauwelijks rondkomen

Kostwinnersgezin kan nauwelijks rondkomen

Een traditioneel kostwinnersgezin met twee kinderen, waar een van beide partners werkt en de ander thuis voor de kinderen zorgt, met een inkomen tot 35.000 euro, kan volgens budgetinstituut Nibud nauwelijks rondkomen.

Volgens het Nibud zijn deze kostwinnersgezinnen, waarvan er in Nederland zon kleine 100.000 zijn. Een echte risicogroep. Deze groep komt namelijk niet in aanmerking voor kwijtschelding van lokale lasten. Ook is het inkomen te hoog om zorg- of huurtoeslag te krijgen. Als het gezin in een duurdere huurwoning woont, een auto heeft, op vakantie wil en abonnementen bij een sport- of muziekvereniging heeft, dan komen ze maandelijks al snel honderden euros tekort. Het Nibud stelt dat als ze echt mee willen doen in de maatschappij, hun kinderen willen laten sporten, op vakantie willen en auto willen rijden, ze dagelijks voor financieel moeilijke keuzes staan. Het Nibud denkt dat de gezinnen daarom bezuinigen op voeding, inventaris en onderhoud van de woning of tuin.
Het Nibud maakt zich ook zorgen over bijstandsgezinnen met twee of meer kinderen. Die kunnen net rondkomen als ze een huur van 403 euro en een huurtoeslag van 173 euro hebben. De ouders moeten dan hun huishoudboekje dan wel op orde hebben, alle toeslagen aanvragen en geen extra uitgaven zoals schulden en zorgkosten hebben. In de praktijk blijkt dat deze groep toch vaak een huur van 500 euro of meer moet betalen. “Hierdoor wordt rondkomen nog moeilijker en bouwen ze maandelijks tekorten op”, aldus het Nibud.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd