Kredietbanken hanteren te hoge leentarieven

Kredietbanken hanteren te hoge leentarieven

Gemeentelijke kredietbanken rekenen hoge tarieven voor leningen voor mensen met financiële problemen. In 132 Nederlandse gemeenten moeten mensen rentes tussen de 12 en 14 procent betalen voor sociale kredieten.

Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Kassa.

Er zijn ook grote verschillen in de rentes die gemeenten rekenen. Inwoners van de gemeente Krimpenerwaard betalen bij de kredietbank van Rotterdam 3 procent rente, inwoners van buurgemeente Molenwaard zijn 12 procent kwijt. Den Haag rekent met 2,1 procent het laagste tarief, Amsterdam zit met 13 procent in de hoogste categorie. In negentien gemeenten wordt het wettelijke maximumtarief van 14 procent per jaar gehanteerd.

De NVVK, de koepelorganisatie van schuldhulpverleners en kredietbanken, legt de schuld bij de gemeenten omdat de rentetarieven alleen laag kunnen blijven als gemeenten financieel bijspringen. 308 van de 388 gemeenten die werden benaderd door het programma, deden mee aan het onderzoek. 119 gemeenten zeggen helemaal geen sociale leningen te bieden aan hun inwoners. Bewoners van gemeenten zonder kredietbank kunnen aankloppen bij de Kredietbank Nederland, waar een maximum rentetarief van 12,6 procent geldt.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd