Kritiek op plan verlaging hypotheeklimiet

Kritiek op plan verlaging hypotheeklimiet

Belanghebbende partijen hebben forse kritiek op het plan van het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) om het maximale hypotheekbedrag te verlagen. De maximale hypotheek zou terug moeten naar 90 procent van de koopsom.

“Een slecht idee maar bovenal overbodig”, oordeelt de Vereniging Eigen Huis (VEH). Doordat mensen die nu een hypotheek sluiten ook direct aflossen is na vijf jaar vaak al afgelost tot 90 procent van de woningwaarde, vindt VEH. Ook banken en verzekeraars zien niets in een verdere afbouw van de maximale hypotheekschuld. “Zon maatregel smoort het herstel van de woningmarkt in de kiem en is ook onnodig omdat nieuwe huizenkopers nu al 100 procent van hun hypotheek verplicht moeten aflossen”, aldus het Verbond van Verzekeraars. En de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vindt dat de voordelen lang niet opwegen tegen de nadelen. Zo zullen starters de koop van hun eerste huis met vijf tot zeven jaar moeten uitstellen. Daarbij komt dat huurwoningen niet voorradig zijn, of zo duur dat er weinig ruimte overblijft om te sparen.

Een verlaging van de hypotheeklimiet tot 100 procent van de woningwaarde gaat volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) ver genoeg, aldus een woordvoerder van de makelaarsvereniging. Mensen zullen bij een verdere verlaging van de limiet steeds meer moeten gaan sparen om nog een huis te kunnen kopen. Dat betekent ook dat er meer geld aan de economie wordt onttrokken.”

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd