Lagere maximum hypotheek probleem voor starters

Lagere maximum hypotheek probleem voor starters

Als na 2018 de maximale hypotheek minder hoog is dan de woningwaarde worden starters op de woningmarkt hard getroffen. Daarvoor waarschuwt makelaarsvereniging NVM op basis van een onderzoek van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE).

Naarmate de maximale hypotheek verder daalt, zullen starters meerdere jaren moeten sparen voordat ze een huis kunnen kopen. Starters vallen tussen wal en schip, aldus hoogleraar woningmarkt Johan Conijn van de ASRE. ?Er is geen middensegment in de huursector en ze kunnen geen huis kopen?, zegt hij.

Het maximaal te lenen hypotheekbedrag ten opzichte van de waarde van de waarde van de woning is nu 103% en wordt stapsgewijs verlaagd naar 100% in 2018. Momenteel loopt een discussie of een verdere verlaging wenselijk is. De commissie-Wijffels heeft een verlaging tot 80 procent geadviseerd. Maar een verlaging van het hypotheekbedrag naar 80 procent, zal voor de gemiddelde starter leiden tot een spaarperiode van ruim vier jaar, aldus Conijn.

Bovendien moeten starters die nog sparen ook ergens wonen. Maar alternatieve woonruimte is volgens Conijn amper beschikbaar. ?De huursector wordt gedomineerd door de gereguleerde corporatiesector. Daarvoor gelden inkomensgrenzen. Het aanbod van geliberaliseerde huurwoningen is te beperkt om de extra vraag van koopstarters op te vangen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd