Langere hersteltermijn voor pensioenfonds helpt amper

Langere hersteltermijn voor pensioenfonds helpt amper

Het Centraal Planbureau (CPB) stelt dat het weinig effect heeft als pensioenfondsen tijdelijk extra tijd krijgen om aan vermogenseisen te voldoen. Eventuele kortingen in 2017 zouden in dat geval maar een fractie lager uitvallen.

Pensioenfondsen moeten jaarlijks nagaan of zij binnen de geldende hersteltermijn voldoen aan de eisen voor het eigen vermogen. Normaal gesproken geldt een termijn van tien jaar. Als de fondsen niet op tijd aan de eisen voldoen, moeten zij korten op de pensioenen. Het CPB heeft op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken onderzocht wat de gevolgen zouden zijn als de hersteltermijn volgend jaar op elf of twaalf jaar wordt gezet en in 2018 weer terug naar tien jaar gaat. “De kortingen in 2017 zijn beperkt van omvang, ongeacht of de hersteltermijn wel of niet wordt verlengd”, aldus het CPB.

Eventuele kortingen zouden volgens het CPB uitkomen op minder dan 1 procent. Wel wordt de kans op een korting door de maatregel iets kleiner. Grote pensioenfondsen waarschuwen dat er in 2017 mogelijk kortingen nodig zijn.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd