Meer gedwongen huizenverkopen

Meer gedwongen huizenverkopen

Het aantal gedwongen huizenverkopen is tot en met het derde kwartaal van dit jaar gestegen tot 3.587, een toename van 5 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Dat heeft de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), die de Nationale Hypotheek Garantie verstrekt, bekendgemaakt. De cijfers hebben betrekking op mensen die hun woning kochten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Deze garantie verzekert een huizenbezitter ervan dat bij een gedwongen verkoop een mogelijke restschuld aan de bank wordt betaald. Het fonds ontving in de afgelopen driemaandsperiode 16 procent meer 1336 verliesdeclaraties dan een jaar eerder. WEW spreekt van een lichte stijging over de eerste negen maanden van het jaar.

Het gemiddelde bedrag dat het waarborgfonds bij verliezen op de verkoop moest uitkeren, nam in het derde kwartaal af tot bijna 36.700 euro, tegen ruim 40.000 euro in dezelfde periode vorig jaar. WEW houdt rekening met een verdere stijging van het aantal gedwongen huizenverkopen door het na-ijleffect van de crisis. Dit effect komt onder meer doordat in de afgelopen jaren relatief meer hypotheekgaranties zijn verstrekt. Daarnaast wordt verwacht dat meer woningen die onder water staan worden verkocht als de woningmarkt verder aantrekt.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd