Meer inbraakclaims in Vinex-wijken

Meer inbraakclaims in Vinex-wijken

Het aantal inbraakclaims is na een periode van forse stijgingen aan het dalen. Opvallend is wel dat de inbraakkans in Vinex-wijken beduidend hoger ligt dan in vergelijkbare stedelijke gebieden. Dat blijkt uit de Risicomonitor Woninginbraken van het Verbond van Verzekeraars.

Registreerden verzekeraars eind 2012 nog ruim 3.500 claims per maand, eind vorig jaar was dat gedaald naar minder dan 3000 claims. Die daling zet in 2014 door. Het Algemeen Nederlands Inbraakpeil (ANIP) – het aantal inbraakclaims per 1.000 huishoudens – daalde in 2013 naar 4,4 (was 4,7 in 2012). Wel is de inbraakkans in Vinex-wijken 15 procent hoger dan in andere stedelijke gebieden. De vermoedelijke verklaring hiervoor is dat er in Vinex-buurten minder sociale controle is: bewoners kennen elkaar minder goed en zijn vaker van huis. Ook tellen de wijken relatief veel tweeverdieners die vaker waardevolle spullen in huis hebben.

Inbrekers zijn het actiefst in de donkere maanden (oktober tot en met maart). Tijdens de kerstdagen is het risico op woninginbraak zelfs twee keer zo hoog als in de zomermaanden. Warme dagen zijn voor gelegenheidsdieven wel weer een dankbare periode. Zij kunnen hun slag slaan als bewoners ramen en deuren open laten staan.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd