Meer Nederlanders in de probleemschulden

Meer Nederlanders in de probleemschulden

Het aantal Nederlandse huishoudens met zogeheten onhoudbare schulden is groter dan eerder werd gedacht. Veel van die schulden zijn al langer geleden opgebouwd. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Bureau Krediet Registratie (BKR) is uitgevoerd.

Vooral mensen die langdurig werkloos zijn of aanzienlijk minder dan eerst verdienen, zijn kwetsbaar voor schulden die in het verleden zijn opgebouwd. Die schulden zijn heel moeilijk weer in te lopen omdat de schulden zijn aangegaan met een hoger inkomen. Daardoor lopen betalingsachterstanden verder op en komen er ook vaak hoge incassokosten bij waardoor schulden echt onhoudbaar worden.

Van de 2.000 ondervraagden is een kwart in de afgelopen vijf jaar gestopt met werken. Voor 38 procent is de werksituatie niet veranderd en voor de helft is de werksituatie verbeterd. Van de mensen voor wie de werksituatie is veranderd, is een derde met pensioen gegaan en is 11 procent werkloos geraakt. In de afgelopen vijftien jaar zijn de meeste leningen tussen 2005 en 2008 afgesloten. In die periode is 35 procent van de ondervraagden een lening aangegaan. In de periode 2009-2013, na het uitbreken van de kredietcrisis, is dit percentage gedaald naar 30,9 procent. En in 2014 of 2015 heeft tot nu toe slechts 13 procent een lening afgesloten. In het overgrote deel van de gevallen ging het om hypotheken en een op de tien leningen was een doorlopend krediet. Verder ging het in mindere mate om leningen zoals persoonlijke kredieten, auto´s op afbetaling, privéleningen en studieleningen.
Van de mensen die voor 2008 een lening hebben afgesloten, zegt 64 procent dat ze dat nu niet meer zouden doen. Voor bijna een derde geldt dat ze dat het nu weer zouden doen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd