Meer oversluiters van consumptief krediet

Meer oversluiters van consumptief krediet

Afgelopen jaar steeg het aantal oversluitingen met 29%. Dit blijkt uit onderzoek van een onafhankelijk adviseur en bemiddelaar in consumptief krediet waarin de data van 96.048 leningen uit 2014, 2015 en 2016 werden onderzocht.

Er lijkt duidelijk een trend waarneembaar waarin leners het begin van het jaar aangrijpen om te besparen op vaste lasten. De onderzochte data betreffende oversluitingen laten in de afgelopen drie jaren pieken zien in januari en februari. Een mogelijke verklaring is de (laatste) periode van het jaar, waarin extra wordt gekeken naar besparingsmogelijkheden voor het komende jaar; zoals de zorgverzekering.

Ook in de zomer worden veel leningen overgesloten. Vooral in juni en juli was er in 2016 sprake van een forse stijging ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Juli kende de sterkste groei met 40,1%, maar ook in juni was een flinke toename van oversluitingen waarneembaar met 36,1%. Ook in 2015 en 2014 was deze trend in juni en juli zichtbaar.

50-plussers sluiten de meeste leningen over. Zij hebben vaak oudere lopende leningen met nog ongunstige rentetarieven. Oversluiten helpt ze direct besparen en sneller afkomen van schulden.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd