Meer studenten blijven thuis wonen

Meer studenten blijven thuis wonen

In het collegejaar 2014 tot en met 2015 woonde 28 procent van de startende studenten onder de negentien jaar op kamers, het volgende collegejaar was dat 13 procent. De daling lijkt samen te hangen met het verdwijnen van de basisbeurs.

Kences, het samenwerkingsverband van studentenhuisvesters, heeft gegevens van de Dienst Uitvoering Onderwijs, het CBS en het ministerie van onderwijs gecombineerd met de gegevens van een enquête onder 45.000 studenten. Kences concludeert dat het aantal nieuwe studenten dat het huis uit gaat is gehalveerd en legt een verband met het nieuwe leenstelsel. Sinds vorig jaar september krijgen studenten geen basisbeurs meer. Uitwonende studenten lopen daardoor maandelijks zo´n 270 euro mis.

Bijna de helft van de studenten die nog thuis woont, zegt daarvoor te kiezen omdat ze geen basisbeurs krijgen. De effecten zijn overigens in iedere stad anders. Zo valt in Enschede, Delft en Eindhoven de daling groter uit dan in steden als Amsterdam en Utrecht omdat er in eerstgenoemde steden veel 17- en 18-jarigen studeren. Kences vreest dat studenten vaker dan vroeger kiezen voor een opleiding dicht bij het ouderlijk huis en onderzoekt voor volgend jaar of het aantal kilometers tot het ouderlijk huis inderdaad meespeelt in de studiekeuze.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd