Meesten verwachten lagere levensstandaard na pensioen

Meesten verwachten lagere levensstandaard na pensioen

Bijna drie kwart van de werkende Nederlanders verwacht dat zij na hun pensionering minder te besteden hebben. Slechts 26 procent denkt dat zij dezelfde levensstandaard kunnen volhouden wanneer zij met pensioen gaan.

Dat blijkt uit onderzoek van de ING. Nederlanders zijn een stuk pessimistischer dan de meeste werkenden in Europa. Gemiddeld verwacht in Europa 38 procent van de werkenden dat zij na de pensionering hun levensstijl kunnen voortzetten.

Nederlanders die al met pensioen zijn, zijn wel optimistischer dan mensen die nog niet met pensioen zijn. 36 procent van hen zegt dezelfde levensstandaard te hebben als toen zij nog wel werkten. Het Europese gemiddelde ligt ook hier hoger (50 procent).
Volgens ING is dat te verklaren door de recente discussies rond het Nederlandse pensioenstelsel: “Nederland heeft nog steeds een van de beste stelsels ter wereld. We hebben een goede spaarpot voor later. Maar het besef dat niet elke pensioeneuro ook is gegarandeerd, dat is de laatste jaren veel groter geworden.”
Hoewel Nederlanders dus verwachten dat hun levensstandaard na hun pensioen omlaag moet, zijn zij niet bereid om na hun pensioen door te werken. Slechts 32 procent van de ondervraagden zegt door te willen werken, vergeleken met een Europees gemiddelde van 54 procent. Een vijfde van de ondervraagde Nederlanders zegt niet over spaargeld te beschikken. Ook dat is weinig vergeleken met de andere onderzochte landen (gemiddeld 27 procent).

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd