Middeninkomens profiteren minst van overheidsvoorzieningen

Middeninkomens profiteren minst van overheidsvoorzieningen

Huishoudens met een middeninkomen profiteren het minst van overheidsvoorzieningen en bijslagen voor onderwijs, wonen en zorg. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) hebben middeninkomens wat betreft wonen het minste profijt.

Nederlandse huishoudens ontvingen in 2014 voor 250 miljard euro aan uitkeringen en publieke voorzieningen en droegen ongeveer hetzelfde bedrag af aan premies en belastingen. De inkomsten uit premies en belastingen worden door de overheid weer uitgegeven aan uitkeringen en publieke voorzieningen, zoals bijdragen voor kinderopvang, collegegeld en verzorgingstehuizen. Sommige huishoudens ontvangen meer dan ze afdragen, volgens het SCP. Anderen eindigen juist met minder.
Huishoudens met een middeninkomen (tussen de 25.000 en 45.000 euro per jaar) hebben volgens het Planbureau omgerekend gemiddeld tussen de 9.040 en 9.480 euro profijt per jaar. Voor de lage inkomens geldt een voordeel van tussen de 9.850 en 22.400 euro. Voor hoge inkomens is dat tussen de 10.540 en 14.680 euro. De middeninkomens maken volgens het SCP minder gebruik van overheidssteun, doordat ze minder gezondheidsproblemen hebben en dus ook minder voorzieningen daarvoor gebruiken. Ook maken ze minder gebruik van hoger onderwijs, cultuur en recreatie, dan bijvoorbeeld de huishoudens met een hoog inkomen.  Het verschil in profijt tussen de inkomensgroepen komt het duidelijkst naar voren op het gebied van wonen. De middeninkomens komen er daar volgens het planbureau het meest bekaaid vanaf.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd