Minder aflossen op hypotheek bij hogere bankbuffer

Minder aflossen op hypotheek bij hogere bankbuffer

Nederlandse banken zullen het aflossen van hypotheken ontmoedigen als zij hogere bankbuffers moeten aanhouden dan het Europese minimum. Dat stelt ING-topman Ralph Hamers in Het Financieele Dagblad (FD).

Banken moeten van Europa 3 procent buffer hebben, maar minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil dat Nederlandse banken een iets hogere buffer aanhouden, van 4 procent. Bij het berekenen van hun buffers mogen banken rekening houden met hoeveel risico ze nemen. Daardoor kunnen ze klanten een rentekorting geven als hun hypotheek veel lager is dan de waarde van het huis. Hun risico is dan lager. Maar er komt daarnaast nog een nieuwe rekenmethode voor de buffers, waarbij risico geen rol speelt, de zogeheten leverage ratio. ?Dan gaat de rente niet meer omlaag als de hypotheek lager is dan de waarde van het huis. De prikkel meer voor klanten om hun hypotheek eerder af te lossen, valt dan weg.

“Bij de leverage ratio speelt risico geen rol. Dat betekent dat we minder onderscheid in de prijs kunnen maken”, zegt Hamers. Volgens het FD voldoen alle grote Nederlandse banken aan de nieuwe Europese buffereis van 3 procent, maar alleen Rabobank zou op dit moment ook aan de strengere eis van 4 procent voldoen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd