Minder hoge hypotheek mogelijk in 2015

Minder hoge hypotheek mogelijk in 2015

Het maximale hypotheekbedrag gaat volgend jaar omlaag. Dat blijkt uit de financieringslastpercentages die Nibud voor volgend jaar heeft vastgesteld.

Ieder jaar stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vast welk percentage van het bruto inkomen maximaal aan hypotheeklasten mag worden uitgegeven, het zogenaamde financieringslastpercentage. Dat wordt berekend op basis de koopkracht van huishoudens en de hypotheekrente. Daarnaast heeft Nibud dit jaar rekening gehouden met mogelijke onvermijdbare uitgaven, als hoge zorgkosten of de komst van kinderen.

De uitkomst van de berekeningen leidt ertoe dat het maximale hypotheekbedrag in 2015 daalt. Inkomens tot 28.000 euro kunnen volgens de percentages van het Nibud 3 tot 6,5 procent minder lenen. Voor hogere inkomens ligt het percentage 0,5 tot 3 procentpunt lager. Eigenaren die een nul op de meter woning kopen en dus zelf hun energie opwekken, kunnen 25.000 euro meer lenen. De bouwer moet dan wel garanderen dat het er gedurende minstens tien jaar niet meer energie verbruikt wordt dan er wordt opgewekt.

Onafhankelijk van de Nibud-percentages, gaat de maximale hypotheek omlaag doordat de verhouding tussen de woningwaarde en het bedrag dat iemand mag lenen (loan to value ratio) met 1 procentpunt omlaag gaat van 104% naar 103%.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd