Minister Dekker wil beslagvrije voet voor bankrekening

Minister Dekker wil beslagvrije voet voor bankrekening

Als iemand zijn schulden niet betaalt, mag een schuldeiser maatregelen nemen om zijn geld terug te krijgen. Mensen met schulden moeten echter wel geld overhouden om van te leven. Daarom wil minister Dekker dat bij beslag op de bankrekening een deel van het tegoed vrij blijft.
Bij beslag op loon of een uitkering geldt een dergelijke beslagvrije voet al. Minister Dekker heeft een wetsvoorstel om een deel van het banktegoed te vrijwaren van beslag. Verder mag er geen beslag worden gelegd op roerende zaken, zoals een auto of een inboedel, als te verwachten is dat de kosten hoger zijn dan de opbrengsten bij verkoop.
Daarnaast wordt de verouderde lijst van zaken die buiten een beslag blijven aangepast aan deze tijd. Ook het in beslag nemen van een auto of aanhangwagen wordt efficiënter. Nu moet een deurwaarder het voertuig daadwerkelijk zien om er beslag op te kunnen leggen. Dat kost tijd en geld, terwijl via het kentekenregister van de RDW eenvoudig is vast te stellen of iemand een auto op zijn naam heeft staan. Daarom kan straks beslag worden gelegd na inzage in het kentekenregister en wordt het niet meer mogelijk om de auto na een beslag snel over te schrijven op een andere naam. Zo wordt een koper beschermd tegen een verkoper die zijn auto met een beslag erop wil verkopen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd