Nabestaandenpensioen vaak lager dan verwacht

Nabestaandenpensioen vaak lager dan verwacht

Na het overlijden van een partner blijkt het nabestaandenpensioen soms veel lager dan verwacht. Vooral vrouwen zien zich vaak onverwacht geconfronteerd met een inkomensval.

Veranderende regelingen leiden tot verwarring bij nabestaanden, omdat zij niet precies weten hoe de complexe nabestaandenpensioenen in elkaar zitten. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) lanceert een initiatiefnota om de regels te verduidelijken.
Het nabestaandenpensioen bestaat uit een aantal onderdelen: de Algemene Nabestaandenwet ANW (een volksverzekering), een uitkering van het pensioenfonds en eventuele aanvullende verzekeringen. De regels zijn in de afgelopen jaren wel veranderd. Sinds 1996 krijgen alleen nabestaanden met kinderen onder de 18 jaar of deels arbeidsongeschikte nabestaanden een uitkering. Wie zelf meer verdient dan het sociale minimum wordt gekort. Volgens Omtzigt hebben pensioenfondsen de manier waarop zij nabestaandenpensioen opbouwen en uitkeren veranderd. Vooral als je van baan wisselt kun je veel recht op nabestaandenpensioen kwijtraken, aldus Omtzigt, die pleit voor een uniforme regelingen bij alle pensioenfondsen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd