Nederlander betaalt ruim 5300 euro aan zorgkosten

Nederlander betaalt ruim 5300 euro aan zorgkosten

Een Nederlander betaalde in 2014 gemiddeld ruim 5.300 euro per jaar aan totale zorgkosten. In 2006 was dat nog geen 4.000 euro. In het bedrag zitten zorgpremie, eigen risico, belastingen en werkgeverslasten.

Het grootste deel van die totale zorgkosten wordt via afdrachten aan belastingen en sociale betaald, namelijk 3.680 euro. Daarnaast betalen Nederlanders gemiddeld ruim 1.100 euro per inwoner aan zorgverzekeringspremies. Tot slot wordt er op diverse manieren rechtstreeks betaald voor zorg, bijvoorbeeld via het eigen risico. In totaal is dat ongeveer 560 euro per jaar. Dit blijkt allemaal uit cijfers van het CBS.
De sociale premie voor de verzekerde langdurige zorg (AWBZ) verdeeld over alle inwoners is gemiddeld 1.120 euro. Via de algemene middelen, die vanuit de belastingen worden gevuld, betaalt de Nederlander gemiddeld ongeveer 1.200 euro per jaar mee aan zorg. Ook werkgevers betalen namens werknemers mee aan de verzekerde basiszorg volgens de Zvw, afhankelijk van de hoogte van het salaris. Per werknemer betalen werkgevers gemiddeld ruim 1.300 euro.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd